장종태 의원 "SPC삼립, 식품위생법 위반 상위 20개 기업 중 1위"

2024-09-23

포켓몬빵과 산리오빵 등으로 유명한 ㈜SPC삼립이 생산실적 상위 20개 기업 가운데 식품위생법 위반 건수가 가장 많은 것으로 나타났다.

더불어민주당 장종태 국회의원(대전 서구갑, 국회 보건복지위원회)이 식품의약품안전처로부터 제출받은 국정감사 분석 자료에 따르면, 최근 3년간 생산실적 상위 20개 기업의 식품위생법 위반 적발 건수가 72건에 이르는 것으로 나타났다.

위반 건수를 유형별로 살펴보면, ‘기준 및 규격 위반’이 46건으로 가장 많았고, 다음으로 ‘표시, 광고 위반(11건)’, ‘식품안전관리인증기준 위반(5건)’순이었다.

기업별로 살펴보면 SPC그룹 계열사인 ㈜에스피씨삼립의 적발 건수가 13건으로 가장 많았다.

같은 SPC그룹 계열사 중에서 생산실적 상위 20개에 들어온 ㈜파리크라상의 적발 건수 7건까지 합산하면 SPC그룹 계열사가 차지하는 비중은 전체의 3분의 1에 이르렀다.

동원F&B는 11건, ㈜오리온은 10건, 롯데웰푸드(주)는 9건으로 그 뒤를 이었다.

공장별로 살펴보면, 식품위생법 위반으로 가장 많이 적발된 공장은 ㈜에스피씨삼립의 ‘시흥공장’이었다.

㈜에스피씨삼립의 총 적발 건수 13건 중 11건을 차지했다. 적발 유형은 모두 ‘기준 및 규격 위반’이었다. 해당 공장은 최근 크게 유행했던 ‘포켓몬빵’과 ‘산리오빵’의 주요 생산 공장 중 하나이기도 하다.

그 뒤로는 동원 참치로 유명한 경남 창원시의 ㈜동원 F&B가 5건의 위반으로 다음을 이었다.

적발 유형은 기준 및 규격 위반(1건), 표시 및 광고 위반(1건), 식품안전관리인증기준 위반(2건), 이물질 발견 미보고(1건) 등이었다. 삼양식품(주) 원주공장(강원 원주시), (주)동원F&B(광주 광산구), (주)오리온 제2익산공장(전북 익산시), (주)파리크라상(경기 성남시) 등도 4건을 위반했다.

장종태 의원은 “생산 실적 상위 20개 업체들이 대한민국 대표 식품 기업으로 성장할 수 있었던 배경에는 브랜드의 이름만 믿고 제품을 구매하고 소비해 주신 국민의 신뢰와 성원이 있었다”며 “따라서 엄격한 품질 관리를 통해 국민이 안심할 수 있는 먹거리를 생산해야 할 의무가 있고, 식품 위생의 담당 부처인 식품의약품안전처는 세심한 관리와 감독을 통해 더욱 엄격한 잣대로 위반 시에 강력한 제재를 해야 할 필요가 있다”라고 지적했다.

*아래는 위 기사를 '구글 번역'으로 번역한 영문 기사의 [전문]입니다. '구글번역'은 이해도를 높이기를 위해 노력하고 있습니다. 영문 번역에 오류가 있을 수 있음을 전제로 합니다.<*The following is [the full text] of the English article translated by 'Google Translate'. 'Google Translate' is working hard to improve understanding. It is assumed that there may be errors in the English translation.>

SPC Samlip, ‘Top 20 Companies’ for Food Sanitation Act Violations

Rep. Jang Jong-tae, “Many People Trust the Brand and Eat It” “Careful Management and Supervision by Health Authorities Required”

SPC Samlip, famous for its Pokemon Bread and Sanrio Bread, was found to have the highest number of Food Sanitation Act violations among the top 20 companies in terms of production performance.

According to the analysis of the state audit submitted by the Ministry of Food and Drug Safety to Rep. Jang Jong-tae of the Democratic Party of Korea (Daejeon Seo-gu Gap, National Assembly Health and Welfare Committee), the number of Food Sanitation Act violations detected among the top 20 companies in terms of production performance over the past three years was 72.

When looking at the number of violations by type, ‘violation of standards and specifications’ was the most with 46 cases, followed by ‘violation of labeling and advertising (11 cases)’ and ‘violation of food safety management certification standards (5 cases)’.

By company, SPC Samlip Co., Ltd., an affiliate of SPC Group, had the most violations, with 13.

If you add up the 7 violations by Paris Croissant Co., Ltd., which was in the top 20 in terms of production performance among affiliates of the same SPC Group, the proportion of SPC Group affiliates reached one-third of the total. Dong

Won F&B followed with 11 cases, Orion Co., Ltd. with 10 cases, and Lotte Welfood Co., Ltd. with 9 cases.

By factory, the factory with the most violations of the Food Sanitation Act was SPC Samlip Co., Ltd.’s ‘Siheung Factory.’

It accounted for 11 of SPC Samlip Co., Ltd.’s total of 13 violations. The types of violations were all ‘violations of standards and specifications.’ The factory in question is also one of the main production plants for the recently popular ‘Pokemon Bread’ and ‘Sanrio Bread.’

After that, Dongwon F&B Co., Ltd. of Changwon-si, Gyeongnam, famous for Dongwon tuna, followed with 5 violations.

The types of violations detected were violation of standards and specifications (1 case), violation of labeling and advertising (1 case), violation of food safety management certification standards (2 cases), and failure to report the discovery of foreign substances (1 case). Samyang Foods Co., Ltd. Wonju Plant (Wonju-si, Gangwon-do), Dongwon F&B Co., Ltd. (Gwangsan-gu, Gwangju), Orion Co., Ltd. 2nd Iksan Plant (Iksan-si, Jeollabuk-do), and Paris Croissant Co., Ltd. (Seongnam-si, Gyeonggi-do) also violated 4 cases.

Rep. Jang Jong-tae said, “The background that allowed the top 20 companies in terms of production performance to grow into representative food companies in Korea was the trust and support of the public who purchased and consumed products based solely on the brand name.” He added, “Therefore, they have an obligation to produce food that the public can trust through strict quality control, and the Ministry of Food and Drug Safety, the ministry in charge of food hygiene, needs to have stricter standards through meticulous management and supervision and impose strong sanctions in case of violations.”

원본 기사 보기:브레이크뉴스대전충청

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